Kasteel Tivoli
Lees meer

Geschiedenis

Het oudst bekende feit van Kasteel Tivoli dateert van meer dan twee eeuwen geleden. In de fundamenten van het kasteel werd een herdenkingssteen teruggevonden met de inscriptie “30 augustus 1802”. Het kasteel was gebouwd als een buitenverblijf. De eigenaar van het kasteel, Corneille Jean Joseph Scheppers, geboren in augustus 1768, was een brouwer en plaatselijk politicus en vader van 4 kinderen. De jongste was Jean Baptiste Corneille, de latere Monseigneur Scheppers. Hij werd priester in 1832 en leerde de plaatselijke jeugd lezen en schrijven in een privékappel die was ondergebracht in een bijgebouw van het kasteel. In 1841 erfde hij het kasteel van z’n vader en in 1851 richtte hij het Scheppers Instituut op aan de Mechelse Melaan, waar het ook vandaag nog gelegen is. Na zijn dood in 1877, werd het domein verkocht om de successierechten te kunnen financieren.

Het kasteel werd gekocht door dhr. En Mevr. Van Diepenbeek, eveneens bekende Mechelse brouwers. Zij hadden twee zonen: Louis en Leon. Leon verkocht zijn deel van de erfenis aan z’n broer, die hierdoor de eigenaar werd van het domein. Bij zijn overlijden in 1937 kwam het kasteel in handen van zijn enige dochter, Renée Van Diepenbeek. Na de dood van haar echtgenoot, verbleef ze gedurende de zomermaanden in het kasteel en stelde niet minder dan 9 mensen in dienst. Zij zorgden voor het onderhoud van het kasteel en de tuinen; enkel de rozentuin, net achter het kasteel deed ze zelf.
Haar dood in 1978 was een belangrijk moment voor Kasteel Tivoli.

Haar nalatenschap kwam in handen van haar 5 kinderen, die beslisten het domein te verkopen aan de stad Mechelen. Vanaf nu zou de stad instaan voor het onderhoud van het domein en de exploitatie van het kasteel, in samenwerking met externe partners. In 2013 werd Tivoli de Meetingplace Mechelen, dat de ambitie heeft om de stad prominenter naar voren te brengen, in een zo breed mogelijke context, met oog voor de toekomst.

Menu